Humanisme

0

Het humanisme is een open levensbeschouwing welke van oudsher geworteld is in een intellectuele, literaire en wetenschappelijke beweging en stelt in essentie genomen de mens centraal en richt zich op dialoog (Universiteit voor Humanistiek, 2017). Het begrip humanisme wordt echter niet altijd eenduidig gebruikt en kent derhalve een forse reikwijdte aan interpretaties, en zeker in theoretisch verband is zichtbaar dat het gewicht van verscheidene grondbeginselen sterk varieert. Ondanks voorgenoemde zijn er weldegelijk een aantal uniforme en representatieve grondbeginselen geformuleerd alwaar het humanisme op gestoeld is, namelijk (1) dat wereldbeschouwingen als contextueel worden aangemerkt alsook door de mens is gecreëerd, (2) aan elk mens menselijke waardigheid toekomt en als zodanig gerespecteerd moet worden, (3) mensen zich kunnen ontwikkelen en in staat gesteld moeten worden om zich te ontwikkelen en (4) dat eenieder als uniek en onvervangbaar individu moet worden beschouwd alwaar liefhebbend en zorgzaam mee dient te worden omgegaan (van de Klundert & van Boeschoten, 2017, p. 34).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here