Waarom een pensioen al vanaf 40 jaar zinvol is. 

Het is goed dat er gestaakt wordt voor een vroeg pensioen. Het is immers absurd dat de welvaart de afgelopen eeuw zo enorm is toegenomen terwijl we steeds harder en langer moeten werken. We zijn in een val gestapt door van economie tot een religie te verheffen en het belang van staat en burgers daaraan ondergeschikt te maken. 

Werk is overrated. Te veel is ongezond en verslavend. Je kunt er geld mee verdienen natuurlijk, maar ook daarvan is te veel ongezond en verslavend.

Pas als je ineens zonder zit, bijvoorbeeld als je werkloos raakt of met pensioen gaat, merk je hoezeer je identiteit verbonden is met wat je doet in het leven. Dan kan de klap raar aankomen. Je voelt dat je waardigheid wordt afgenomen.

De mens doet echter veel meer dan werken. Wie we zijn en de waarde is van wat we doen is eindeloos veel groter dan hoeveel geld we verdienen.

Waarom trainen we ons niet al vroeg in de kunst van echt kwalitatieve vrije tijd? Of met andere woorden: waarom besteden we, naast ons for profit werkende leven, niet meer aandacht aan het oprichten van een betekenisvolle non profit, een persoonlijk goed doel?

Waardeschepping
We hebben het idee dat werk waardescheppend is, maar dat gaat vaak niet op. Werk kan ronduit schadelijk zijn. Denk aan al die professionals in marketing en reclame die al hun creativiteit inzetten om ons een vals gevoel van tekort en begeerte aan te smeren. Of de slimme jongens en meisjes die onderzoeken hoe apps en games zo verslavend mogelijk gemaakt kunnen worden of hoe zorg en onderwijs nog efficiënter, sneller en onpersoonlijker kan worden gemaakt. En dan zijn er nog de hoogopgeleide en duurbetaalde consultants en financiële specialisten die bedrijven helpen bij het omzeilen van belastingen, milieuwetgeving of mensenrechten.

Er is natuurlijk ook werk dat waardevol, leuk en mooi is. Eindeloos veel. Het geeft ons uitdagingen, mooie samenwerkingen en verbindt ons aan de gemeenschap. Maar een direct verband tussen druk bezig zijn en waarde is er niet. Steeds meer machines en computers doen immers het werk. En steeds meer geld wordt verdiend door mensen die helemaal niet werken maar rente ontvangen over hun kapitaal. 

Tweede Carrière
Waarom beginnen we niet met een pensioen van één werkdag per week als we veertig zijn, twee dagen als we vijftig worden, drie dagen als we zestig worden en vier of vijf ergens daarna? We kunnen zo stap voor stap een vorm vinden die betaalbaar en zinvol is. Misschien moeten we het geen pensioen noemen, maar onze tweede carrière. Het is een loopbaan die wellicht geen geld oplevert, maar wel zoveel andere waarde kan scheppen en en passant wel eens heel wat burn-outs, werkeloosheid of arbeidsongeschiktheid zou kunnen voorkomen.

Afhankelijkheidsverklaring
Hoe we het betalen en organiseren, daar komen we wel uit. Zaak is het om het te durven. We zullen ons moeten oefenen in de kunst van waardevol leven zonder veel geld. Als we meer tijd hebben, zullen sommigen van ons graag meer zelf gaan maken, tuinieren, repareren en zorgen voor kinderen of ouderen. We zullen een moedige verklaring van afhankelijkheid uit moeten roepen, zodat we elkaar om hulp durven te vragen, meer contact met buren en vrienden kunnen maken en onze kennis en ervaring gaan delen. Het zou best positief uit kunnen pakken als we vaker zelf gingen koken, meer muziek gingen maken en wat minder eenzaam zouden raken. En als we minder geld uit te geven hebben aan nieuwe kleding, auto’s en vliegvakanties, scheelt dat een boel vervuiling en energie.

Overvloed
Met minder werk, ontwikkelen we een mindset die niet door schaarste beheerst wordt, maar overvloed ziet. We gaan denken in mogelijkheden, we vinden ruimte om te experimenteren, dingen te doen die op het oog niet nuttig zijn, maar ons laten spelen met verbeeldingskracht en creativiteit. Daarom pleiten wij bij The Turn Club voor betekenisvolle tijdsbevrijding. Het is een omslag in ons denken over werk en geeft elk mens de ruimte om productie, prestatie en succes ondergeschikt te maken aan een waardevol leven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here